Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κάλοι – τύλοι και σκληρύνσεις

Οι κάλοι είναι τοπικές σκληρύνσεις στα πόδια επειδή εκείνα λαμβάνουν συνεχή πίεση και καταπόνηση. Τότε λοιπόν το σώμα μας δημιουργεί ως αντίδραση μία σκληρή επιφάνεια στο δέρμα. Οι κάλοι και οι σκληρύνσεις μπορούν να εμφανιστούν από διάφορα αίτια όπως:

  1. Τραυματισμοί και κακώσεις
  2. Ορθοστασία και ταλαιπωρία ποδιών
  3. Αρθρίτιδες
  4. Ακατάλληλα υποδήματα όπως ψηλοτάκουνα και στενά παπούτσια

Οι κάλοι μπορούν να εμφανιστούν τόσο στο πέλμα όσο και στα σημεία των αρθρώσεων. Μοιάζουν με κυκλικά σκληρά εξογκώματα με κιτρινωπή εμφάνιση. Είναι αρκετά επώδυνοι λόγω της πίεσης του πυρήνα του κάλου στα νεύρα που διασχίζουν το κάτω μέρος του δέρματος.

Διάφορα είδη κάλων είναι:

Σκληρός κάλος
Συνήθως δημιουργείται στην επάνω πλευρά και στις άκρες των δακτύλων αλλά και στην επιφάνεια του πέλματος του ποδιού. Δημιουργείται από πιέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συγκεκριμένα σημεία.
Μαλακός κάλος ή μεσοδακτύλιος
Είναι η σκληρότητα που διακρίνεται ανάμεσα στα δάκτυλα λόγω τριβής μεταξύ τους. Ο κάλος αυτός είναι λευκός και μαλακός λόγω της υγρασίας που επικρατεί ανάμεσα στα δάκτυλα.
Αγγειακός ή νευροαγγειακός κάλος
Είναι περιπτώσεις όπου τα αγγεία ή νεύρα διαπερνούν τη σκλήρυνση. Αυτό συμβαίνει όταν ο κάλος επιμένει και παραμένει χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι ιδιαίτερα επώδυνος.

Αντιμετώπιση των κάλων:

Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη και για τους κάλους και για τις σκληρύνσεις. Η καλή επιλογή υποδημάτων με σωστή εφαρμογή και καλό σχήμα έτσι ώστε να μην δέχονται μεγάλες πιέσεις τα πόδια.

Οι κάλοι καθαρίζονται από ειδικούς ποδολόγους. Γίνεται ανώδυνη αφαίρεσή τους με χειρουργική λεπίδα. Για να εξαλειφθεί όμως ένας κάλος πρέπει να αντιμετωπιστεί ο λόγος δημιουργίας του (π.χ. τα ακατάλληλα παπούτσια και οι οστικές προεξωχές), αλλιώς ο κάλος θα επαναδημιουργείται κάθε φορά. Αν χρειάζεται ο ποδολόγος θα σας προτείνει τη χρήση ορθοτικών πάτων ή πάτων σιλικόνης για να μειωθεί η υπερβολική πίεση από τα σημεία που δημιουργούν τις σκληρύνσεις. Γενικά πρέπει να γίνεται μια σχετική φροντίδα στα πόδια όπως ένα χλιαρό ποδόλουτρο για ένα δεκάλεπτο. Χρησιμοποιείστε μια ράσπα ή μια ελαφρόπετρα ώστε να φύγουν οι μικροσκληρύνσεις και τέλος με μια ειδική κρέμα ποδιών μπορείτε να ενυδατώνετε καθημερινά τα πόδια σας. Αν δυσκολεύεστε απευθυνθείτε σε ειδικό ποδολόγο.

Το δέρμα των διαβητικών ατόμων είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και εύθραυστο με αποτέλεσμα οι αυξημένες πιέσεις που προκαλούν κάλους να δημιουργούν άνοιγμα στο δέρμα και ως συνέπεια προκύπτει το διαβητικό έλκος. Αποτυχημένη θεραπεία του έλκους μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ακρωτηριασμό.

Η διεύθυνσή μας

Κέντρο Ποδολογίας Ρεθύμνου
Δημακόπουλου 75
741.00, Ρέθυμνο Κρήτης
(+30) 2831 057963
(+30) 6932 652 571
podologia.reth@gmail.com

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Facebook Κέντρο Ποδολογίας Ρεθύμνου Instagram Κέντρο Ποδολογίας Ρεθύμνου

Βρείτε μας στο Χάρτη

Ειδοποίηση COVID-19